Home Ads

2019. március 3., vasárnap

Mit és hogyan - gyorstalpaló

Hogyan rendeljünk, mire figyeljünk, mire lehet szükségünk?


Vaskos bankszámla

Maguk a dobozok nem drágák, ezt le kell szögezzük. Nyilván ár-érték arányban különbözőek, de a 30 dollár körüli átlagár, abszolút vállalható ezért a szolgáltatásért. Azonban messziről jön és manapság, már a belföldi szállítást is ritkán ússzuk meg ezer forint alatt. Összességében elmondható, hogy a legtöbb doboznál 50 dollár körüli összegre lehet számítani mindennel együtt. Persze vannak, amik egészen el tudnak szaladni és vannak drágább alapárúak, illetve pl a special editionök mindig más kategóriát képeznek. Mindenképp szabjunk meg magunknak egy lélektani határt postaköltségre nézve, nálam az a szabály, hogy legyen drágább, mint a doboz, illetve van egy ésszerűségi határom is (50 dollár szállítás az kicsit húzós).

Választani kell!

A legnehezebb lépés, kiválasztani, hogy mit szeretnénk, a kínálat hatalmas. Viszont elég egyhangú is, a legtöbb dobozban YA fantasy könyv van, ha nem szereted ezt a műfajt, akkor már sokkal kevesebb lehetőséged van. A helyzet nem reménytelen találsz sci-fire, thrillerre, klasszikusokra specializálódott havi dobozokat is, csak jóval kevesebbet, nem 20 közül, csak 3 közül választhatsz. 

PayPal

Kétségkívül az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköz, ha külföldről van szó. Egyszerűbb is, mint a kártyás fizetés, csak arra kell figyelni, hogy ne felejtsük el átállítani a valutaváltás. Alapméretezetten a saját árfolyamán vált, de a cég abból nyeri a legnagyobb hasznot, hogy ez nem túl kedvező. Kiválaszthatod, hogy a saját bankodén történjen az átváltás ez mindig olcsóbb valamennyivel.

Subscription vagy One-Time Purchase?

Alapvetően ez az egész Subscriptionként lett kitalálva. Tehát feliratkozol, minden hónap adott napján levonják a szolgáltatás díját, majd postázzák menetrend szerint. Pont, mint a Spotify vagy az HBO és társai, csak itt fizikailag is el kell juttatni hozzád a terméket. Nyilvánvalóan ezt preferálják jobban, sok olyan csapat van, akinél nem is lehet másképp dobozhoz jutni, persze bármikor lemondható az előfizetés, csak ne felejtsd el. Ezekhez szinte mindig vannak elérhető first time kuponkódok, rendelés előtt érdemes egy kicsit keresgélni a neten.
A subscription mellett megjelentek a one-time/single purchase-k is, ezekkel tényleg csak az adott havi, minket érdeklő dobozra fizetünk elő, az árukat azonnal levonják a számlánkról, kuponkódokat általában nem lehet érvényesíteni és bizonyos esetekben drágábbak is. Viszont, ha szeretnénk kipróbálni egy szolgáltatást, akkor kitűnő választási lehetőség számunkra.

Szállítás

Az árakról már volt szó, de a szállítás hogyanjáról még nem. Általában csak a hónap egy adott szakaszában történik a postázás, attól függetlenül, hogy korábbi dobozt, csak valamilyen korábbi fandomot, vagy az aktuálisat rendelted-e meg. Vásárlás előtt érdemes utánaolvasni, hogy a kiszemelt csapat mikor szállít. Nagy általánosságban a tárgyhó 20-a környékét lehet megemlíteni, de vannak olyan esetek, amikor a hónap elején érkezik a csomag, ha elutazol, ez bizony tud kellemetlenséget okozni.

Angliából főleg DPD futárral érkeznek hozzánk a dobozok (útvonal: Hollandia-Szlovákia- Magyarország), míg a tengerentúlról USPS-szel, tehát az amerikai nemzeti postával. Nem kell pánikolni, az ottani posta nem hasonlít a mi kedves zöld, kínzó vállalatunkra. Angliából kb. 5 munkanap alatt eljut hozzánk, az USA-ból 7-9 munkanap. A DPD futár hátránya, hogy muszáj címen tartózkodnod, másképp nem tudod megszerezni a dobozt. Az USPS-szel feladott csomagok hazánkba érve átkerülnek a királyi posta gondozásába, és ez az a pillanat, ahol nyomukat vesztjük. Ugyanis minden külföldről érkező csomag/levél belföldön kap egy új tracking numbert, amit mi nem tudunk meg. Tehát, ha azt látjuk, hogy átment az ellenőrzésen, várjunk türelemmel, nemsokára csönget az autó. Számomra komoly előny, hogy ha nem tartózkodok a címen, akkor nem a futárral kell hadakoznom, vagy lenullázni a havi hívás keretem az ügyfélszolgálat miatt, hanem kapok egy cetlit, hogy fáradjak be érte a postára. 

Közösségi média

Ha időben szeretnél értesülni a dobozos hírekről, érdemes a közösségi médiában követni a különböző csapatok oldalait. tapasztalatom szerint az Instagramm jobb erre célra, mint a Facebook. Itt mindig tudtok értesülni a havi témákról, a rendelési időszakról, a special editionokről, esetleg, hogy az adott hónapban milyen elemek lesznek a könyv mellett. Ha teljes meglepetést szeretnél, akkor viszont nem ajánlom ezeket a felületeket, mert vannak olyan csapatok, akik még a könyv címét is elárulják. 

Ha valamit kifelejtettünk, kérdezzetek nyugodtan!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Comments

Contact Us

Név

E-mail *

Üzenet *